Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-07@10:28:31 GMT

نقش ازکی و بیمیتو در روز جهانی آگاهی از بیمه

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۸۲۷۵۸

نقش ازکی و بیمیتو در روز جهانی آگاهی از بیمه

نقش مهم ازکی و بیمیتو در صنعت بیمه به مناسبت روز جهانی آگاهی از بیمه

هفتم تیر روز جهانی آگاهی از بیمه است. برای توضیح اهمیت این روز باید گفت که بیمه یک مفهوم مهم و حیاتی است؛ چون از یک طرف می‌تواند باعث بهتر‌شدن سطح زندگی مردم و سطح سلامت جامعه شود و از طرف دیگر یک فضای امن و مطمئن برای فعالیت‌های خدماتی، تولیدی، بازرگانی و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. ایجاد کند.

نقش بیمه در زندگی عموم مردم به خصوص در شرایط فعلی کشور پررنگ‌تر شده است. چون شرایط اقتصادی موجود باعث شده تا حوادث غیرمترقبه مثل زلزله، تصادف، آتش سوزی، بیماری، مصدومیت، بیکاری و ورشکستگی و ... به زندگی افراد آسیب جبران‌ناپذیری وارد کند.

این موضوع اهمیت داشتن بیمه‌های مختلف را نشان می‌دهد ولی نکته مهم‌تر، آگاهی رسانی در مورد بیمه است. آن هم در کشور ما که مفاهیم و قوانین بیمه‌ای بسیار سخت و پیچیده نوشته شده‌اند و به دلیل عملکرد نامناسب بخشی از صنعت بیمه در این سال‌ها، متاسفانه بسیاری از افراد در مورد بیمه بی‌اعتماد هستند.

حتی کسانی که بیمه‌های مختلفی را در طول زندگی خود خریداری می‌کنند، اطلاعات بسیار کمی در مورد قوانین و نحوه استفاده از آن دارند و همه این نکات باعث شده تا مردم کشور ما به بیمه به چشم یک موضوع غیر‌ضروری و یک هزینه اضافی نگاه کنند.

پس بهتر است حداقل در روز آگاهی از بیمه، کمی به اهمیت آگاهی‌بخشی و اطلاع‌رسانی در مورد بیمه بپردازیم و فعالیت‌هایی را که در این زمینه انجام شده است بررسی کنیم.

محتوای بیمه‌ای موجود در فضای اینترنت چگونه است؟

همانطور که گفتیم یکی از مهم‌ترین ضعف‌های موجود در صنعت بیمه، عدم اعتماد عموم جامعه به این صنعت و نداشتن اطلاعات حداقلی در مورد بیمه‌ است. به طوری که تا چند سال قبل، مقاله‌های بیمه‌ای موجود در فضای اینترنت بسیار ضعیف و کلیشه‌ای بود و حتی در بسیاری از موارد، سایت‌های موجود با سخت‌ترین و پیچیده‌ترین زبان ممکن، به ارائه قوانین بیمه می‌پرداختند.

در واقع تا چند سال گذشته تولید مطالب ساده و آموزشی، آخرین اولویت شرکت‌های بیمه و نمایندگی‌ها بود؛ ولی با ورود استارت‌آپ‌های بیمه‌ای و به خصوص ازکی و بیمیتو، تحول مهمی در زمینه آموزش بیمه و ساده‌سازی مفاهیم بیمه شکل گرفت.

فعالیت‌های محتوایی ازکی و بیمیتو باعث شد تا دفاتر سنتی فروش بیمه هم اهمیت محتوا را متوجه شدند و شروع به تولید محتوا کردند. در حقیقت رقابتی که آغازکننده و بازیگر اصلی آن ازکی و بیمیتو بودند، به سود کل صنعت بیمه و در حقیقت به سود مردم تمام شد.

ازکی و بیمیتو برای آگاهی از بیمه چه می‌کنند؟

سایت ازکی و سایت بیمیتو دو استارت ‌آپ مهم و باسابقه در صنعت بیمه هستند که در مسیر فعالیت خود چند هدف مهم را مدنظر قرار دادند. یکی از این اهداف که در حقیقت مهم‌ترین رسالت این دو برند بوده، فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی در حوزه بیمه است که ازکی و بیمیتو با همین دیدگاه از ابتدای کار، وبلاگ یا همان مجله آموزشی خود را راه‌اندازی کردند و به تولید مقاله‌های بیمه‌ای پرداختند.

در پنج سالی که از شروع فعالیت ازکی و بیمیتو می‌گذرد، در مجله‌ها و سایت‌های این دو برند مجموعا 850 مقاله آموزشی تولید شده است. در حقیقت تولیدکنندگان محتوا در ازکی و بیمیتو بیش از یک میلیون و سیصد هزار کلمه در مورد بیمه نوشته‌اند. ارزش این مطالب زمانی بیشتر مشخص می‌شود که بگوییم روزانه 80 هزار کاربر از سایت و مجله‌های ازکی و بیمیتو بازدید می‌کنند و بعد از مطالعه مقاله‌های آموزشی این دو مجله، می‌توانند سوالات و نظرات خود را پرسیده و پاسخ آن را به سرعت دریافت کنند. به طوری که تا به حال بیش از 5500 دیدگاه و پرسش در مجله ازکی و بیمیتو دریافت و پاسخ داده شده است.

البته ازکی و بیمیتو به تولید محتوای متنی برای وبلاگ و سایت این دو برند محدود نشدند و تلاش کردند با تولید محتوای تصویری و ویدئویی، تا حد ممکن اطلاعات بیمه‌ای را به شکلی ساده و جذاب به مخاطب ارائه دهند. به طوری که در صفحات مجازی این دو برند و به خصوص صفحات اینستاگرام، بیش از 750 پست آموزشی در قالب عکس یا ویدئو تولید شد و این صفحات توانستند روزانه 2500 بازدید از مخاطبان خود به دست بیاورند.

در تمام مطالب تولید شده در ازکی و بیمیتو، یک اصل مهم رعایت شفافیت و صداقت بوده است؛ به این صورت که بدون تأکید روی برخی از شرکت‌های بیمه، تمام جنبه‌های این صنعت، چه مثبت و چه منفی، گفته شده است.

همچنین مرکز تماس ازکی و بیمیتو تنها مرکز بیمه‌ای کشور است که به صورت 24 ساعته و شبانه‌روزی خدمات مشاوره بیمه را به مردم ارائه می‌دهد. کارشناسان ازکی و بیمیتو روزانه حدود 1500 تماس را دریافت می‌کنند که در آن به سوالات بیمه‌ای مردم پاسخ داده می‌شود.

تمام این آمارها و توضیحات ارائه شده تلاش بی‌وقفه این دو استارت‌آپ بیمه‌ای را در زمینه تولید محتوا نشان می‌دهد. تلاشی که همانطور که گفتیم، کل صنعت بیمه از آن سود بردند.

چرا آگاهی از بیمه مهم است؟

طبیعی است که با افزایش اطلاعات و آگاهی مردم در مورد رشته‌های مختلف بیمه، ضریب نفوذ این صنعت در کشور افزایش پیدا می‌کند.

در کنار صنعت بیمه، افراد جامعه با افزایش اطلاعات بیمه‌ای خود از بیمیتو و ازکی، می‌توانند انتخابی آگاهانه داشته باشند و با داشتن بیمه از ایجاد هزینه‌های گزاف و جبران‌ناپذیر زندگی خود جلوگیری کنند. می‌توان گفت نتیجه نهایی رونق صنعت بیمه و افزایش آگاهی مردم، بهبود کیفیت زندگی جامعه است.

پس بهتر است که در کنار ازکی و بیمیتو تمام بخش‌های صنعت بیمه، برای فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی از بیمه تلاش کنند.

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: تصادف اتوبوس سرباز معلم ها هفتم تیر واژگونی اتوبوس خبرنگاران محیط زیست انتخابات 1400 ازکی بیمیتو صنعت بیمه آموزش بیمه استارت آپ بیمه تصادف اتوبوس سرباز معلم ها هفتم تیر واژگونی اتوبوس خبرنگاران محیط زیست انتخابات 1400 آگاهی از بیمه مورد بیمه تولید محتوا دو برند صنعت بیمه بیمه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۸۲۷۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونگی نشان‌دار شدن بیماران صعب‌العلاج

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد غلام نژاد، به مناسبت روز بیماری‌های خاص و صعب العلاج گفت: ۱۰۷ بیماری مشمول حمایت‌های این صندوق بوده و لیست بیماری‌های خاص و صعب العلاج ابلاغی از سوی وزارت بهداشت شامل تالاسمی، هموفیلی، ام اس، بیماری دیالیزی (دیالیز خون و صفاقی)، موکوپولی ساکاریدوز، بال پروانه‌ای، انواع تیپ‌های ام اسای ، سپتیک، فیبروزیس ، اوتیسم ، سرطان، پرفشاری شریان ریوی، سکته مغزی، پیوند اعضا (شامل: سلول‌های بنیادی خون ساز، کلیه، کبد، قلب، پانکراس، روده، ریه)، مزمن روانی،رتینوپاتی دیابتی ، صرع مقاوم به درمان ، جراحی‌های DBS برای بیماران پارکینسون ، دیستونی ، ترمور، تیک، بیماران با آسیب شنوایی شدید و دیستروفی های عضلانی است.

وی افزود: به منظور بهره مندی بیماران خاص، صعب العلاج و نادر از مزایای این صندوق، برخورداری ایشان از پوشش بیمه پایه یک سازمان بیمه گر پایه الزامی است (به عنوان مثال: سازمان بیمه سلامت ایران / سازمان تأمین اجتماعی) بیماران مشمول می‌بایست نسبت به ثبت درخواست حمایت و ثبت درخواست بیماران خاص و صعب العلاج با مراجعه به سامانه شهروندی به آدرس‌های ذیل اقدام نمایند.

Bimeh salamat Iranian.ir

Csp.ihio.gov.ir

غلام نژاد اظهار داشت :بیماران جهت بهره مندی از سهم صندوق بیماران و صعب العلاج می‌بایست در سامانه‌های الکترونیک سازمان بیمه سلامت نشان دار شوند. در صورتیکه بیماری فرد مشمول نشان‌هایی باشد که در سامانه وزارت بهداشت (RDA) ثبت می‌شوند و بیمار درآن سامانه‌ها دارای پرونده باشد نشان به صورت خودکار به فرد منتسب می‌شود . بیماران برای درخواست ثبت نشان می‌توانند وارد سامانه شهروندی شوند. لیست بیماری‌های که در سامانه RDA وزارت بهداشت وجود دارد و از طریق سامانه شهروندی به بیماران منتسب می‌شود شامل : بیماران هموفیلی – تالاسمی – ام اس – سیستیک فیبروزیس- بال پروانه‌ای – اس ام ای (SMA) و اوتیسم است.

مدیر کل بیمه سلامت استان تهران افزود: در خصوص بیماری‌های که در حال حاضر امکان ثبت و نشان دار شدن در سامانه‌های وزارت بهداشت ندارد در سامانه مدیریت نشان بیمه سلامت صورت می‌گیرد. در این خصوص بیماران پس از مراجعه به شعب اداره کل بیمه سلامت استان یا ناظر مستقر در بیمارستان یا توسط نمایندگان بیمه مستقر در داروخانه‌های سطح شهر مانند: ۱۳ آبان، هلال احمر مرکزی و ۲۹ فروردین و همچنین با ثبت درخواست در سامانه شهروندی پس از تماس با بیمار و اخذ مدارک مرتبط، نشان بیماری را منتسب می‌کنند.

همچنین به صورت غیر حضوری در هنگام تشکیل پرونده دارویی از طریق سامانه تأیید برخط دارویی استان تهران نشان بیماری قابل انتساب می‌باشد.

پس از انتساب نشان بیمار از سهم صندوق با مراجعه به مراکز طرف قرارداد بهره مند می‌شوند. تاکنون در استان تهران ۱۸۳.۷۴۶ بیمه شده نشان دار شده‌اند که بیشترین آن مربوط به بیماری‌های دیابت نوع ۲، سرطان و پرفشاری خون می‌باشد.

از این تعداد ۱۰۷ بیماری ۵۳ بیماری دارای بسته خدمات تعریف شده از سوی وزارت بهداشت می‌باشند که در سامانه‌های الکترونیک بیمه سلامت قرار گرفته و سهم آن خدمت توسط بیمه شده قابل بهره برداری می‌باشد.

در صورتیکه بسته خدمتی بیماری صعب العلاج از سوی وزارت بهداشت تعریف نشده باشد بیماران می‌توانند با ارائه مدارک و مستندات به دفاتر پیشخوان منتخب یا شعب اداره کل در شهر تهران و ادارات شهرستانی تابعه با رعایت ضوابط از مساعدت‌های موردی تبصره ذیل ماده ۹ اساسنامه صندوق بیماری‌های خاص و صعب العلاج پس از بررسی و طرح در کمیته‌های مربوطه بهره مند شوند.

در استان تهران تا کنون ۱,۲۴۰ میلیارد تومان به بیماران خاص و صعب العلاج کمک شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • چگونگی نشان‌دار شدن بیماران صعب‌العلاج
  • بودجه مورد نیاز برای درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال
  • بیمه سلامت چگونه از بیماران تالاسمی حمایت می کند
  • ۳ هزار میلیارد تومان بودجه برای درمان رایگان کودکان کمتر از ۷ سال
  • روز جهانی آسم ۱۴۰۳ + تاریخچه، شعار و پوستر World Asthma Day
  • صنعت نوشت‌افزار ایران در بازار جهانی کجا ایستاده است؟
  • تداوم بیمه رایگان دهک‌های یک تا ۵
  • لمس ثانیه های یك تولد/ روز جهانی تکریم ماما
  • تخفیف بیمه سلامت برای دهک‌‌های ۶ تا ۹ درآمدی
  • بیمه رایگان دهک‌های یک تا پنج ادامه دارد